От самооценката на жената зависи всичко. Целият й живот. Единици обаче знаят как да повишат самооценката си. Има толкова много налична информация, но повечето от нея е козметична. За да се промени самооценката на жената е необходимо да настъпят вътрешни промени.
За тази цел жените трябва да знаят
🌸 Какво понижава самооценката
🌸 Какво повишава самооценката
🌸 Как работи всичко това
Първото, което трябва да разберем е, че всички ние имаме определени роли. Аз играя няколко роли – на мъж, на бизнесмен и на баща. Жената също така има различни роли. Ако имаме скала от 0 до 10, всяка жена във всяка роля ще има различна самооценка.
Като жена жената може да има самооценка 10. Като партньор/съпруга – 3. Тоест, до мъжа си само като се е разхождала по улиците, да са я поглъщали с поглед. Когато обаче е встъпила в отношения (в семейство), ако са се случили негативни ситуации и е чула негативни комплименти, самооценката й като жена може да е останала 10, но като партньор/съпруга да е станала 3. Ако има деца самооценката например може да е 5, а като на експерт 7.
Първото, което трябва да разберем е, че имаме различни роли и когато искаме да повишим самооценката си, да знаем за коя роля.
Има жени, които са много добри бизнесмени, това говори, че самооценката им е на 10. Като жени обаче те може да не могат да си намерят партньор. Това говори, че самооценката на жената като жена е ниска. Може да има висока самооценка като бизнесмен и жена, но като партньор да е със слаба самооценка.
🌸 Различни роли
🌸 Коя самооценка искам да повиша
Предтавете си, че самооценката е везни – от едната страна е знак плюс, от другата минус. Определени действия повишават (плюс) или понижават (минус) самооценката. И отново – плюсовете и минусите може да са от различни роли.
Моята самооценка като майка може да се повишава, но това не говори, че се повишава самооценката ми като жена. Важно е да знам какви плюсове ми трябват, за да си повиша самооценката като жена и какви минуси трябва да неутрализирам, за да не се понижава самооценката ми като жена.
Какво понижава самооценката на жената?
🌸 Критикуване и осъждане
Ще попитате как така се понижава самооценката на жената, когато тя критикува? Как работи нашата психика? Ние имаме подсъзнание и в него остават следи от това, което говорим и правим. Силата на отпечатъка зависи от емоциите и от повторението (когато повтарям едно и също отново и отново). Тези отпечатъци стават наш характер. Колкото по-дълбок е отпечатъка, толкова по-силно въздействие има върху жената.
Хубаво е когато жената прославя някой. Казва – погледнете какъв човек е, какъв характер има – злато. Вижте как говори с жена си. Вижте как я уважава и обича. Заради възторга, с който жената изговаря тези думи, в подсъзнанието й остава силен отпечатък. Ако се повтаря отново и отново, този отпечатък става навик, после характер. Или – това, което прославям в друг човек ставя мой характер. Ако искам да променя нещо в характера си, прославяйки друг човек автоматично променям характера си. И обратното, ако критикувам – „Погледни го какъв е паразит“, „Изневерява на жена си“, „Виж я каква е никаквица“, това остава отпечатък в мен, който става черта на характера ми.
Повечето от нас всичко това не го осъзнават, а в училище не го преподават. Основа на основите е. Самооценката на човек и неговата увереност в него самия са ядро. На него се крепи характер и здраве. Човек, който често боледува значи има слабо его и самооценка. Повиши ли ги, при това говоря за здрава самооценка и его, оздравява.
Затова ако имате вътрешен порив да покритикувате или осъдите някой, знайте че по този начин унищожавате собствената си самооценка. Преди да започенш да критикуваш, по-добре се запитай – А какво хубаво има в този човек и пренасочи вниманието си към него.
Вътрешната критика и желание да осъдиш някой, това е нашата неувереност в нас самите. Силният и уверен човек не критикува и не осъжда другите хора. Спокоен е. Който се съмнява в себе си, постоянно критикува и осъжда.
Когато се говори за карма, за негативна карма – „Каквото посееш, това и ще пожънеш“, на ниво психология се разбира лесно как действа.
🌸 Планирането
Постоянното търчане напред – назад и правенето на 2-3 неща едновременно. Води до стрес, пренапряга се психиката, в последствие вече не ти се иска нищо.
Когато планирам много, а изпълнявам малко, се разочаровам от себе си. Какво се случва с човек, когато се разочарова от себе си? Пада му самооценката.
С жена си периодочно имаме ревизиращи дни. Тогава сядам и й казвам – Мила, поспри се. Правиш 10 неща, дай да си починеш. Преди почиваше един ден в седмицата, сега два.
Препоръчвам всяка жена да има ден на щастието. Цял ден нищо да не прави – само каквото й харесва. Ако иска да гледа сериали, да гледа. Разходки – разходки. Четене – четене. Лежане – лежане. Важното й харесва, за да се отпуска психиката.
Жена, която се намира в постоянен стрес живее в опасност. При мъжката психика е различно. Мъжката психика е по-здрава, защото мъжа не е толкова емоционален. Тъй като при жената емоциите са силно проявени, ако тя се разочарова от себе си, разочарова се по-силно отколкото един мъж и вследствие на това се затваря. После идва депресията. Много жени живеят в депресия и дори не го знаят. Животът им не им доставя удоволствие. Отношенията летят на никъде, здравето също. Нищо не ти се иска.
За да не ви пада самооценката, планирайте по-малко, изпълнявайте повече. Планирайте минимум и ако го изпълните казвайте – Браво на мен, колко съм умна, всичко направих. Ако преизпълните – Аз съм супер, мегасупер. Важно е да хвалите себе си и самооценката ви ще расте.
🌸 Критиката по ваш адрес
Когато по ваш адрес текат негативни критики и комплименти. Пресичайте ги веднага. Ако аз кажа на жена си нещо, което не й харесва, тя веднага казва „Стоп, моля те да не ми говориш повече така, повече с такъв тон не“. Веднага слага граница.
Ако мъж направи нещо, което не се харесва на жената, но тя го премълчи, той си мисли – нормално е, значи ще продължа да действам така. Един път премълчала, той ще критикува (+обижда и говори негативно) отново и ще го счита за нормално.
Тук слагате граници и правилно разстояние. Веднъж той е казал/направил нещо, ако го повтори – „Не“ и разстояние. Казвате – Помисли върху това, не искам да бъде повече в живота ми. Ако мъж се държи безнравствено по отношение на жената, тя веднага трябва да го пресича. Много е важно. В противен случай мъжете ще чупят самооценката ви не защото искат, а защото го допускате. Важното е да поставяте граници.
🌸 Неумението да казвате „Не“
Често жените не могат да казват „Не“ в определени ситуации. Разбирай следното – ако ти не си щастлива, семейството ще е нещастно, децата ще са нещастни, отношенията ще отиват в пропастта. Затова ти ще поставяш себе си на първо място, не като егоист, а като човек, който трябва да се грижи добре за себе си.
🌸 Красотата
Ако жената гледа себе си в огледалото и не се харесва, самооценката й пада. Затова – обличай се красиво, превърни всеки ден от живота си в празник. Не пазете най-красивото си бельо за най-хубавия ден в живота си, този ден е днес. Всички красиви дрехи в гардероба ви трябва да се обличат. Превърнете всеки ден от живота си в празник.
Да, разбирам че трябва да сготвите в кухнята и роклята може да се изцяпа. Ами сгответе и пак облечете роклята, пак бъдете красива. Красива за себе си на първо място. Затова е много важно как жената изглежда за себе си. Дали се харесва. Важно. Важно. Важно е да се харесвате. Ако не се хареваш, как да се харесаш на някой друг?
🌸 Синдромът на домакинята
Това е жената, която постояанно търчи и вършее хармана. Забравя да се грижи за себе си. За тялото си и кожата си. Забравя да полежи във ваната, да си запали свещи. Даже сама да си подари цветя ако мъжа й забравя да го прави. Сама за себе си да прави нещо.
🌸 Синдромът на катерицата
Потоянно суетене, в което жената забравя, че има живот. Че има приятелки. За жената е много важно да има приятелки. Ако жената иска да има хармонични семейни отношения, трябва да има приятелки, с които да общува. Ако жената няма приятелки, с които да говори, ще дава акъл на мъжа си. Ще й се струва постоянно, че той не се държи както трябва и не й отделя достатъчно време. Ще й се струва, че е недостойна.
Имайте приятелки. Срещайте се с тях, говорете си, ходете някъде, прекарвайте време заедно.
🌸 Страховете
Страховете понижават самооценката. За да се справяте със страховете, научете се да медитирате 10-15 минути на ден. Разтваряйте се в небитието. Медитацията е много важна за жената, защото хармонизира психиката й. Женската психика се поддава на стрес повече от мъжката, затова жената се нуждае повече от медитации от мъжа – два пъти повече ако не и десет.
🌸 Чувството за вина
Вината понижава самооценката на жената. Ако имате вина в различните си роли, каквото и да правите тя ще ви пречи да си повишите самооценката. Затова е необходимо да простите на себе си. Затворете си очите и си предтавете човека, към който изпитвате вина, искрено поискайте прошка – „Прости ми, моля те. Съжалявам за това, което ти причиних. Разкайвам се за постъпката си, тогава не можех да постъпя по друг начин. Ако съм можела съм щяла. Занапред ще живея щастливо без да си спомням за това. Прощавам си“.
Важно е да си простите и да си представите всички хора, към които изпитвате вина. Да я преработите, за да ви се повиши самооценката. Направите ли го, самооценката ви ще излети. Например вината влияе на килограмите на жената. Наднорменото тегло говори за чувство на вина.
С чувсто на вина в отношенията жената периодически прави грешки, заради които мъжа я тъпче, от там тя изпитва още повече вина. Равържете ли възлите от миналото, в бъдеще няма да се създават нови. Ще можете спокойно вече да казвате „Не, не прави така“. До тогава трябва да развържете възлите, да преработите вината от миналото.
🌸 Неприемането на себе си
В повечето случаи ни се струва, че приемаме себе си, но на подсъзнателно ниво има блокажи. Има много неща, които не харесваме и не одобряваме в себе си. Има такава практика – гледаш се в огледалото и си казваш – приемам те каквато си, харесвам те каквато си. Дори да не е така, правете това упражнение. След месец самооценката ви ще се промени. Ще започнете да приемате и обичате себе си.
Знаете ли как ще разберете, че е настъпила промяна?
Изведнъж хората ще започнат да ви харесват, да ви правят комплименти, ще сте способна да казвате „Не“, ще действате и говорите по нов начин. Ако обикнете себе си и килограмите ви ще започнат да се топят. Всичко ще се промени. Може да се появи и партньор, който до този момент не сте имали.
Владимир Древс

Ела на среща със себе си. Виж повече в Психологически консултации, с които да подкрепим оценката и себеуважението ти. Пиши ми на: liliya.ivanova@lilsun.com или в Messenger

Следете последните новости и събития

Recommended Posts