Един от основните „магически“ инструменти, с които работим в групите за личностно развитие и себепознание е полето на знанието. Аз вече съм писала за него, споделяйки личните си впечатления от този забележителен феномен на свързване с източник на информация, който е отвъд съзнателния ум на човека и с който се запознах за първи път в група за семейни констелации. Затова сега няма да пиша за това – моята цел е друга. Въпреки че лично аз като групов психотерапевт, който работи с „полето на знанието“ и семейната система, съм доста далече от класическите семейни констелации, сега бих искала да изразя своята благодарност за всичко, което дойде в живота ми чрез тях, като ги популяризирам. Знам, че вече има много мои колеги, които провеждат групи за семейни констелации, където човек може лично да преживее срещата със семейната си душа, и за мен това е Добро.

В сайта вече съм представила съвсем накратко какво представляват семейните констелации, кои са основните закони, които лежат в сърцевината на теорията за семейната душа и какво представлява полето на знанието – основният практически инструмент, чрез който мистерията на семейната душа оживява пред очите ни чрез дълбоките чувства, които видяното поражда. Сега искам да добавя още нещо, за което обикновено не се говори директно, но за мен е най-точното описание на нивото на лечение, на което работят семейните констелации. Това нещо се нарича семейна карма.

В семейната ни история има съдби и човешки истории, които са част от паметта на нашите клетки, и, дори и да нямаме и най-малката представа, че те са там, нашите тела ги помнят. Тъй като това е дълбоко несъзнаван процес, начинът, по който помним тежките съдби на предшествениците си, обикновено се случва като повтаряме съдбите им. По правило ние не знаем, че го правим, но го правим, защото това е начинът да изразим почитта си към техния труден живот. Това е феноменът на така наречената „сляпа любов“ – един от най-ценните приноси на Берт Хелингер за разбиране на скритата динамика в семейната система.

За да стане по-ясно, ще използвам пример, който да илюстрира какво представлява семейната душа, както и методът, който се занимава с нейното лекуване – семейните констелации. Той беше споделен от водещата на първата група по семейни констелации, в която участвах, и за мен остава най-добрият пример да се опише за какво става дума. Случаят е на една жена, която дълги години е страдала от ревностна параноя и се е лекувала при различни психиатри и психотерапевти, но без успех. Това продължило до момента, когато участвала в група за семейни констелации, в която психотерапевтът с помощта на информацията от полето на знанието, е достигнал до съдба, за която тази жена дотогава не е знаела. Както обикновено се случва с неприятните истории в семейната ни история, тази съдба е била грижливо пазена в тайна. Това е била съдбата на нейната баба, чийто съпруг (и дядо на въпросната жена) й е изневерявал постоянно, но поради една или друга причина тя не е намирала сили да го напусне.

Тази баба е имала тежка съдба и си е отишла от този свят с болка и, ето че един човек, едно поколение по-късно – нейната внучка, повтаря съдбата й. Ако използваме езика на семейните констелации, внучката повтаря съдбата съдбата на бабата, водена от „сляпа любов“. Любов, защото това е нейният начин да каже на баба си: „Скъпа бабо, аз те помня. Това е моят начин да ти покажа, че те обичам и отдавам почит на твоето страдание – като повтарям съдбата ти.“ Сляпа, защото всичко това се случва на едно дълбоко несъзнавано ниво – внучката дори не е знаела за съдбата на тази си баба! Интересното в този пример е, че до този запис в семейната съдба първо се е достигнало чрез информацията от полето на знанието в групата за семейни констелации и едва след това истинността на тази информация била потвърдена от нейните близки. След тази семейна констелация животът на жената с ревностната параноя се е променил драматично.

От този пример става ясно, че:

1. Ние настина принадлежим към нещо, което е по-голямо от нашата лична история – нещо, което Хелингер нарича семейна душа, и в което ние сме свързани с нашите предшественици безотносително дали са след живите или мъртвите, дали знаем за тяхната съдба или не.

2. В човешкото подсъзнание записите на семейната душа, свързани с тежка съдба на предшественици, имат тенденцията да се повтарят в съдбите на хората, които идват след тях. Обикновено това са по-чувствителни хора и обикновено това се случва през едно поколение. Някои биха нарекли това повторение семейна карма. Хелингер го е нарекъл „сляпа любов“. На мен лично това понятие ми харесва много повече, не само защото не създава асоциации с идеята за наказание, както често асоциираме понятието за карма, но и защото сочи ресурсите за решение.

3. Ресурсите за лечение се намират на нивото на любовта. В дадения случай това означава „сляпата любов да прогледне“, т.е. внучката да осъзнае откъде идват нейните проблеми и да се свърже с баба си отново с любов, но по един осъзнат начин. Лечебното движение на сцената на семейните констелации се извършва от психотерапевта, който помага на внучката символично „да върне“ съдбата на баба си, т.е. да се освободи от несъзнаваната идентификация. Това изглежда горе-долу така: “ С любов носих съдбата ти досега и сега с любов ти я връщам, но в сърцето ми винаги ще има място на любов към теб“.

4. Психичната болест е страдание, което изглежда неадекватно спрямо актуалните обстоятелства на живот на човека, който страда, но е много адекватно и разбираемо, ако се свърже с обстоятелствата на човека, чиято съдба се повтаря. В дадения случай чувствата на ревност, макар и силно болезнени, е съвсем уместно да бъдат изпитвани от бабата. Те обаче не са адекватни за внучката, чийто съпруг не й изневерява.

Има още много да се каже за този забележителен метод – семейните констелации, както и за мистериозния начин, чрез който полето на знанието ни дава информация за травмите в семейната ни душа и ни лекува. Това обаче  не цел на настоящата публикация. Нейната цел е да популяризира този метод на лечение, в който лекувайки себе си, ние лекуваме и семейната си душа. За мен това, което правим за себе си, да може да достигне и до хората, с които сме свързани, е повече от вдъхновяващо.

За хората, чийто интерес към този метод е събуден, мога да насоча вниманието им да прочетат една книга, която вече я има и на български – тя се нарича  „Корените на любовта“, автор Свагито Р. Лийбермайстер. Също така да участват в някоя от групите за семейни констелации, които стават все по-масови в България, поради нарастването на хората, които са се обучили в този метод.

Камелия Хаджийска, психотерапевт
https://espirited.com/


Ела на среща със себе си. Научи повече за Хюман дизайн и Семейни констелации. Пиши ми на: liliya.ivanova@lilsun.com или в Messenger.

Следете последните новости и събития

Recommended Posts