Според Берт Хелингер, създателят на семейните констелации, ревността е чувство, чиито корени може да лежат дълбоко в семейната история и да нямат нищо общо с личността на преживяващия. Т.е, ако има нещо общо, то е, че тази личност е родена в точно тази семейна система и е наследила точно този вид семейни травми. От системна гледна точка причините за ревността са в подсъзнателното желание на партньора бъде напуснат от любимия си (наистина обичам подобни неочаквани обръщания на гледната точка!), което се дължи на фактори от над-индивидуален порядък като:

  • лоялност към семейната система (например, ако родителите не са се обичали достатъчно, ако са се разделили; ако някой от тях е починал по-рано)
  • да се изпълни подсъзнателна идентификация с друг човек, на който системата дължи нещо – т.нар сляпа любов към предшественик, който също така е страдал (виж примера в публикацията за „Мистерията на семейните констелации„).

Според Берт Хелингер, когато единият от партньорите е ревнив, връзката вече е приключила, но участниците все още не са си го признали. И това, което е подходящо в този случай да се каже/направи, е този, който ревнува, да каже на другия:

„Рано или късно, аз ще те загубя“.

Моите колеги, които практикуват когнитивна психотерапия, ще разпознаят ценността на това послание, защото то е близо до реалността – отразява истината, че рано или късно, безотносително дали партньорът ни е верен или не, дори и да не дойде друг човек да ни отнеме любовта му, това ще го направи смъртта. И тогава също ще преживеем неговата загуба.

Въпреки че духовната перспектива към човешките взаимоотношения е тази, която е по-близо до мен, сега с удоволствие споделям и системната гледна точка в традицията на семейните констелации, защото тя  също дава възможност да разширим контекста, в който осмисляме своите проблеми и да намерим ресурси за тяхното решаване.

Камелия Хаджийска, психотерапевт
https://espirited.com/


Ела на среща със себе си. Научи повече за Хюман дизайн и Семейни констелации. Пиши ми на: liliya.ivanova@lilsun.com или в Messenger.

Следете последните новости и събития

Recommended Posts